beheerder/ september 6, 2018/ Geen categorie

In mijn praktijk voor voetreflexmassagein Eindhoven gaat het niet altijd om voetmassage alleen.  Vaak wordt ook om raad gevraagd over van allerlei of wordt mij gevraagd wat mijn idee is over dit of dat onderwerp.
Over deze onderwerpen schrijf ik iets op dit blog.

Ongelofelijk hoeveel tegenstrijdige verhalen er de laatste jaren gepubliceerd zijn. Je weet als leek niet meer wat je moet geloven. Heeft het wel of geen zin om suppletie van vitamine c te nemen.

Het ongeneeslijke genezen

Ofschoon ik als voedingsadviseur wel een groot voorstander van suppletie ben weet ik ook niet alles.
Nu heb ik een boek gelezen, “het ongeneeslijke genezen” van dr. Thomas E.Levy, waarin toch wel duidelijk beschreven staat bij welke aandoeningen inname van vitamine c voor grote verbetering kan zorgen. Tevens staan er een ongelofelijke hoeveelheid referenties (1200) in naar onderzoeken die gedaan zijn.

Het is, vind ik, sowieso ongelofelijk hoe sommige doktoren bij hoog en laag blijven beweren dat er geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van vitamine c op de mens en dat het daarom niet raadzaam of onzinnig is om vitamine c suppletie te nemen.

Per definitie geeft wetenschappelijk onderzoek altijd een vertekend beeld.
Stel je voor, een laboratorium waar de effecten van bepaalde stoffen op bepaalde lichaamscellen worden geregistreerd. Hoe die cellen reageren zou dan bewijzen dat een bepaalde stof of medicijn werkzaam zou zijn in een menselijk lichaam.
Maar hoe kun je dat met zekerheid stellen? Waar zijn alle andere cellen die in een lichaam betrokken zijn bij bepaalde (ziekte) proces.
Dat men globaal zegt dat er bij effecten kunnen zijn lijkt mij niet erg wetenschappelijk. (dat wordt later nl bekend door gebruikers die die bij effecten rapporteren) Dat men dan toch beweert dat wetenschappelijk onderzoek bewijs levert dat iets werkzaam en veilig is, is, in mijn ogen, totaal niet gerechtvaardigd.

Hoeveel is nou goed om te gebruiken

Het gebruik van vitamine c preventief lijkt mij, voor mensen die gevoelig zijn voor virussen, een goede zaak. Gebruik dan tussen de 1000 en 2000 mg per dag.
Ben je echter al ziek dan zijn grotere dosissen nodig. Bespreek dat met je therapeut en lees als je kunt het boek want dit geeft wel een indicatie.

Geschreven door Tom Hagedoorn