beheerder/ september 12, 2018/ Geen categorie

In mijn praktijk voor voetreflexmassage in Eindhoven gaat het niet altijd om voetmassage alleen.  Vaak wordt ook om raad gevraagd over van allerlei of wordt mij gevraagd wat mijn idee is over dit of dat onderwerp.
Over deze onderwerpen schrijf ik iets op dit blog.

In mijn vorige blog “de (on)zin van superfood” deelde ik mijn idee over zogenaamde superfood.

superfood uit verre landen

Daarin vertelde ik dat een teveel van vitamine niet opgenomen zal worden door het lichaam en derhalve zonde zou zijn van de inname. Zeker wanneer je van die dure superfood neemt uit verre landen.

Waarom is dat zonde

Een orgaan bestaat uit vele groepen gelijke cellen. Tezamen vormen zij een orgaan of spier. In een groep zullen veel cellen zitten die veel van dezelfde voeding nodig hebben. Dit betekend ook dat in een andere groep de cellen wellicht weer extra andere voeding nodig hebben. Neem als voorbeeld de schildklier. Deze gebruikt bovenmatig veel jodium. Je kunt dan zeggen dat wanneer je een minder werkende schildklier hebt, deze wellicht niet voldoende jodium krijgt. Let wel, ik zeg niet dat dit altijd zo is maar je zou het wel moeten onderzoeken.

Hoe neemt een cel voeding op

Zoals je misschien weet zitten op iedere cel zgn. receptoren. Dit zijn a.h.w. sleutelgaten waar een specifieke sleutel oppast, m.a.w. bijvoorbeeld een mineraal of vitamine.

Zo zwerft al die ontlede voeding door jou lichaam en zodra dat ene mineraal of vitamientje zo’n open landingsplek (sleutelgat) tegenkomt dan zal die zich aan die cel hechten en naar binnen gaan.

verschillende mineralen

Maar… heeft die cel voldoende voeding binnen dan zal er geen open receptor meer zijn en is dat bij alle cellen zo dan vervolgt overtollig voedsel zijn weg net zo lang tot het door het lichaam weer wordt afgevoerd via de darmen, adem of nieren.

Zo zie je, een groep cellen heeft per etmaal maar zoveel voeding nodig en meer kan zij niet opnemen.

Je kunt dus wel denken “ik eet heel veel van die goeie superfood” maar dat is dus maar beperkt zinvol.

Het belang van gevarieerde voeding

Nu kun je ook bedenken hoe belangrijk het is om wel gevarieerd te eten. Sommige planten hebben nl meer mineralen van de ene soort in zich en andere weer meer van een andere soort. Maar omdat niet iedere cel/orgaan dezelfde (hoeveelheid) mineralen of vitaminen nodig heeft is de gevarieerdheid dus heel belangrijk om alle benodigde stoffen voldoende binnen te krijgen.

Tom Hagedoorn